FAQ

FAQ

Veelgestelde vragen - door ons beantwoord :-)


Het populairste item


Kan ik ook baby- en kinderkleding naar PACKMEE sturen?

Ja, natuurlijk. Alle kledingstukken - voor baby's, kinderen, mannen of vrouwen - die nog draagbaar zijn, kunnen naar PACKMEE worden opgestuurd.

Hoeveel pakketten kan ik naar PACKMEE versturen?

Je kunt zoveel pakketten naar PACKMEE sturen als je kunt vullen. Het is belangrijk dat je voor elk pakket een nieuw pakketlabel aanmaakt op www.packmee.nl en let op het gewicht. De pakketten moeten tussen 8 en 30 kg wegen.

Kan ik knuffels naar PACKMEE sturen?

Ja, je kunt ook knuffels of zacht speelgoed naar PACKMEE sturen.
Ander speelgoed zoals auto's, bordspellen, puzzels of bouwblokken kunnen we helaas niet aanvaarden.

Wat hoort er niet in de PACKMEE doos?

PACKMEE aanvaardt alleen kleding en schoenen die nog draagbaar zijn en huishoudtextiel.
Vuile, gescheurde of beschadigde kleding, stoffen luiers en inleggers, schuimrubberen kussens, schuimrubberen dekens, losse bedsprings, werkkleding, hoezen voor tuinmeubels en skischoenen horen niet in de PACKMEE-doos. Deze artikelen hebben weinig of geen waarde en zijn meestal niet herbruikbaar.
Gelieve ook geen speelgoed te doneren, we aanvaarden enkel knuffels of zacht speelgoed. We kunnen ook geen boeken, serviesgoed, cd's, dvd's of elektrische apparaten accepteren.

Wat kan ik in een pakket stoppen?

Je kunt alle textiel en schoenen doneren die nog draagbaar en bruikbaar zijn. Of het nu gaat om dames-, heren-, kinder- of babykleding. PACKMEE ontvangt graag alles wat echt te goed is om weg te gooien: broeken, hemden, blouses, rokken, T-shirts, jassen, truien, sport- en vrijetijdskleding, ondergoed, hoeden, mutsen, sjaals, schoenen, laarzen, sandalen, sportschoenen, handdoeken, dekbedovertrekken, lakens, riemen, handtassen, handschoenen, rugzakken, gordijnen.

Je bent ook welkom om kleding te doneren van verloren voorwerpen (van scholen, sportclubs of hotels) die na een jaar nog niet zijn opgehaald als ze nog draagbaar en bruikbaar zijn.

In een oogopslag:

  • Beddengoed
  • Bedden
  • Blouses
  • Gordijnen
  • Riemen
  • Handschoenen
  • Handtassen
  • Handdoeken
  • Overhemden
  • Broeken
  • Hoeden
  • Jassen
  • Kussens
  • Jassen
  • Mutsen
  • Truien
  • Rokken
  • Sjaals
  • Schoenen
  • Sport- en vrijetijdskleding
  • Sportschoenen
  • Laarzen
  • T-shirts
  • Ondergoed

Hoe groot kan een pakket zijn?

Een pakket mag maximaal 120 x 60 x 60 cm groot zijn en moet idealiter tussen de 8 en 30 kg wegen.

Hoe zwaar kan een pakket zijn?

Een pakket mag maximaal 120 x 60 x 60 cm groot zijn en moet idealiter tussen de 8 en 30 kg wegen.



Nieuws van PACKMEE

 

Hoe neem ik contact op met PACKMEE?

Het PACKMEE team is vrij klein en dat willen we uit kostenoverwegingen ook zo houden. Daarom zijn we niet 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Je schrijft ons best via ons contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt de meeste antwoorden ook vinden in onze FAQ.

Vertegenwoordigers van de media kunnen contact opnemen met ons persbureau.

Wat zijn PACKMEE's plannen voor de komende maanden?

Duurzaamheid is een zeer belangrijk thema in de textielhandel. PACKMEE wil graag andere textielproducenten en de textielhandel overtuigen van haar duurzaamheidsoplossing voor nog draagbare en bruikbare kleding en nog veel meer samenwerkingsverbanden aangaan. Zo kan PACKMEE zich blijven profileren en meer kledingstukken een tweede leven bieden. Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over onze campagnes, like PACKMEE op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.



Service

 

Ik heb het pakketlabel maanden geleden gemaakt. Is het nog steeds geldig?

Je pakketlabel is 30 dagen geldig vanaf het moment dat je het aanmaakt. Als je het niet zeker weet, kun je het beste een nieuw pakketlabel maken.

Kan ik mijn pakket via een Packstation versturen?

Ja, pakketten kunnen ook via Packstations worden verzonden.

Ik heb geen printer - kan ik pakketetiketten aanvragen bij PACKMEE?

We waarderen elke donatie en we realiseren ons ook dat niet iedereen thuis een printer heeft. Omdat we echter veel aanvragen krijgen, kunnen we deze service alleen in uitzonderlijke gevallen aanbieden, bijvoorbeeld als het om meer dan 10 pakketten gaat.

Je kunt ook het volgende proberen:

  • Vraag vrienden of buren of ze je kunnen helpen met het printen.
  • Is er een copyshop bij jou in de buurt? Daar kun je ook je pakketlabel afdrukken.

Kan ik ook een lichter pakket versturen en is dit gratis?

Natuurlijk zijn we blij met elke donatie. We moeten echter voor elk pakket de volledige portokosten betalen. Ongeacht of het klein en licht of groot en zwaar is. Helaas dekt de opbrengst van een lichter pakket niet eens de portokosten. Dus onze tip: zamel wat meer in of vraag familie, vrienden en buren of ze nog draagbare kleding en schoenen hebben die ze willen doneren.



Transparantie

 

Wat vinden textielbedrijven van PACKMEE?

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de huidige maatschappij. PACKMEE zet zich in voor een duurzaam gebruik van kleding en doet daarmee iets goeds. Als partner van PACKMEE kunnen textielbedrijven hun klanten de mogelijkheid bieden om kleding die nog draagbaar is een tweede leven te geven. De samenwerkingen tonen aan dat textielbedrijven hand in hand kunnen gaan met PACKMEE en dat dit alleen maar voordelen oplevert.

Berokken ik landen in Afrika schade door het goedbedoelde gebruik van een kledingcollectie?

De discussie over de effecten van kledingexport naar ontwikkelingslanden is al jaren een onderwerp van publiek, economisch en politiek debat. Hierbij gaat het vooral om de vraag of de kledingexport de textielindustrie in Afrikaanse landen heeft vernietigd en de bestaande armoede heeft vergroot door banen te vernietigen.
Uiteraard nemen we deze discussie ernstig. PACKMEE wil goed doen en niemand benadelen, waar ook ter wereld. Slechts een klein deel van de ingezamelde PACKMEE-goederen gaat naar Afrikaanse landen.

Er zijn verschillende studies uitgevoerd in opdracht van verschillende instellingen en ook in opdracht van het Duitse federale ministerie voor economische samenwerking en ontwikkeling (BMZ) om deze kwestie op te helderen. Alle wetenschappelijke studies tot nu toe zijn tot de conclusie gekomen dat de redenen voor het banenverlies in de Afrikaanse textielindustrie een probleem is met meerdere oorzaken: De problemen zijn dan ook gelaagd en omvatten onder andere corruptie, verouderde en te kostenintensieve productiemethoden, een gebrek aan concurrentievermogen ten opzichte van Aziatische textielproducenten en nog veel meer. De invoer van tweedehands kleding is in deze context van secundair belang. Uit het onderzoek bleek ook dat van alle redenen die worden genoemd voor het verlies van banen in de Afrikaanse textielindustrie, de kledingimport de enige is die nieuwe banen heeft gecreëerd op het Afrikaanse continent. Huidige schattingen gaan ervan uit dat er vandaag de dag meer Afrikaanse gezinnen leven van de handel in en het klaarmaken van tweedehands kleding dan er ooit werk hebben gevonden in de Afrikaanse textielproductie. En dat, vooral op het Afrikaanse platteland, het aanbod van tweedehands kleding wordt gezien als een kans voor de bevolking om goede textiel te kopen tegen een gunstige prijs.


Meer informatie vind je hier:

Antwoord van de Bondsregering op de kleine interpellatie van Uwe Kekeritz, Thilo Hoppe, Ute Koczy, andere parlementsleden en de fractie Alliantie 90/De Groenen - Duitse uitvoer van tweedehandskleding naar ontwikkelingslanden en nieuwe industrielanden

Südwest Presse - Donaties van oude kleren helpen Afrika

Hoe duurzaam is PACKMEE?

Het PACKMEE-principe is duurzaam.

Enerzijds geven we afgedankte, nog draagbare kleding een tweede leven. Dit bespaart grondstoffen en beschermt het milieu.
Anderzijds maakt PACKMEE het mogelijk om alle grotere kartonnen dozen, die normaal gesproken na eenmalig gebruik in de oud-papierbak belanden, opnieuw te gebruiken. Deze worden dan natuurlijk gerecycled.

Waar wordt de kleding verkocht?

De vraag naar kleding voor liefdadigheidsdoeleinden is in Duitsland aanzienlijk lager dan de hoeveelheid die wordt ingezameld. Om ervoor te zorgen dat deze kleding toch een goed doel dient, wordt dit deel van de draagbare kleding bij PACKMEE verkocht - zoals bij bijna alle andere inzamelsystemen. 
Een deel van de kleding gaat naar tweedehandswinkels in Europa, een deel naar Oost-Europa, een deel naar het Midden-Oosten en een deel naar Afrika.

Hebben versleten kleren, schoenen en gebruikt huishoudtextiel echt nog waarde?

Ja, herbruikbaar textiel en in het bijzonder schoenen die nog draagbaar zijn, hebben een materiële waarde. De prijs hangt af van de kwaliteit en wordt - zoals in alle economische sectoren - bepaald door de markt. Dit gebeurt voornamelijk door vraag en aanbod, rekening houdend met de respectieve kwaliteit.
Naast de materiële waarde zijn de hulpbronnen die gebruikt worden om de kleding te produceren een zeer belangrijk aspect. Door kleding een tweede leven te geven, kan het behouden blijven in de textielcyclus.

Waarom worden de ingezamelde kleding, schoenen en textiel niet gratis ingeleverd?

De belangrijkste reden hiervoor is enerzijds de vraag van kledingbanken voor mensen in nood in Duitsland. Volgens het Duitse Rode Kruis is dit slechts ongeveer 10 procent van het gebruikte textiel dat jaarlijks wordt geproduceerd.

Om ervoor te zorgen dat de kleding als kleding gebruikt kan blijven worden, omdat dit de beste en meest duurzame manier is om hulpbronnen te sparen, wordt de kleding verkocht, zoals bij bijna alle inzamelsystemen het geval is.

Bovendien zouden er zeer hoge transportkosten ontstaan als de kleding gratis in het buitenland zou worden ingeleverd. Om gratis inzameling mogelijk te maken, zou elke donateur een geldelijke donatie moeten doen voor het sorteren en transporteren.

Waarom worden de ingezamelde kleren verkocht en niet weggegeven?

Volgens het Duitse Rode Kruis hebben de kledingwinkels voor mensen in nood in Duitsland slechts ongeveer 10 procent nodig van het gebruikte textiel dat elk jaar wordt geproduceerd. De rest van de ingezamelde draagbare kleding wordt verkocht, waarvan een groot deel in het buitenland. Om aan de behoeften van de kopende landen te voldoen, wordt de ingezamelde kleding met de hand ingedeeld in verschillende productgroepen volgens 300 criteria, zoals zomer, winter, mannen, vrouwen, kinderen, conditie en culturele aspecten. Dit is dus noodzakelijk en vereist veel ervaring en de juiste logistiek. Er zijn dus kosten verbonden aan de inzameling, het ordenen van de productgroepen en het transport van de kleding. Dit geld kan alleen verdiend worden door de goederen door te verkopen.

Mensen in de ontvangende landen profiteren ook van de handel, de voorbereiding (bijv. strijken) en de daaropvolgende verkoop van de goederen. Dit creëert banen langs de hele waardeketen in de afnemende landen en geeft mensen de kans om zich te kleden in Europese goederen van relatief hoge kwaliteit ondanks hun lage inkomens. In plaats van hun toevlucht te moeten nemen tot goedkope Aziatische producten die speciaal voor ontwikkelingslanden en pas geïndustrialiseerde landen zijn gemaakt, biedt dit systeem de mogelijkheid om kleding en schoenen van hogere kwaliteit die oorspronkelijk voor de Europese markt zijn geproduceerd, opnieuw te gebruiken. Deze hebben vaak nog meer dan 60 procent van hun levensduur voor zich.

Je kunt ook meer informatie vinden op de website van het Duitse Rode Kruis.

Wat is het verschil tussen het inzamelen van kleding in dozen en in containers?

Wij zien PACKMEE als een zinvolle en duurzame aanvulling op de afvalinzameling, want helaas belanden veel te veel nog draagbare kledingstukken bij het huisvuil. Draagbare kleding moet echter niet worden weggegooid, maar opnieuw worden gedragen. PACKMEE creëert hiervoor goede mogelijkheden, want het maakt niet uit waar je woont en of er een inzamelcontainer bij jou in de buurt staat - een PACKMEE afgiftepunt is niet ver weg.

Wat gebeurt er met de kleding in de sorteerfabriek?

De vele stappen die een pakket doorloopt van verzending tot sortering in het gecertificeerde sorteer- en recyclagecentrum zijn te uitgebreid voor de FAQ-sectie. Daarom hebben we in onze blog onder de vraag "Wat gebeurt er met de kleding in het sorteercentrum?" in detail beschreven hoe het PACKMEE-proces werkt. Waarom neem je geen kijkje?

Wat gebeurt er met de kleding nadat deze naar PACKMEE is verzonden?

Nadat de kleding naar PACKMEE is verzonden, zijn er een aantal werkstappen - van de ophaling bij de logistieke partner, het transport naar de sorteerfabriek tot de eigenlijke sortering. We beschrijven al deze stappen in detail in onze blogpost "Wat gebeurt er met de kleding in de sorteerfabriek?" Waarom neemt u geen kijkje?

Hoe zorgt PACKMEE ervoor dat aan de kwaliteitscriteria en wettelijke vereisten wordt voldaan?

Transparantie en naleving van de wettelijke voorschriften hebben voor PACKMEE een zeer hoge prioriteit - vooral bij de samenwerking met partnerbedrijven.
Bij de keuze van recyclingpartners voor het sorteren en verkopen van ons afval letten we er daarom goed op dat deze bedrijven een goede reputatie hebben en gecertificeerd zijn als gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven. Hierdoor kunnen we garanderen dat alle werkstappen worden uitgevoerd in overeenstemming met de wettelijke vereisten. De certificaten van ons recyclingbedrijf TEXAID vind je hier.
Commerciële inzameling wordt uitgevoerd door TEXAID Collection GmbH in overeenstemming met §§ 17, 18 KrWG.

Welke criteria worden gebruikt om partnerbedrijven te selecteren voor sortering en recycling?

De afgelopen jaren zijn er vaak negatieve krantenkoppen geweest over illegale inzameling van gebruikte kleding en de "zwarte schapen" die kleding illegaal naar het buitenland vervoeren. Transparantie en naleving van de wettelijke voorschriften staan bij PACKMEE hoog in het vaandel - vooral bij de samenwerking met recyclingbedrijven.

Bij de selectie van de recyclingpartnerbedrijven die de sortering en verkoop op zich nemen, letten we er daarom streng op dat deze bedrijven gecertificeerde gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven zijn. De certificaten van ons recyclingbedrijf TEXAID vindt u hier.

Maakt PACKMEE deel uit van FairWertung?

FairWertung is de overkoepelende organisatie voor het landelijke netwerk van liefdadigheidsorganisaties die gebruikte kleding inzamelen. Het doel is de transparante inzameling en recycling van gebruikte kleding ten gunste van sociale projecten.
PACKMEE is een van de toonaangevende Duitse online textielinzamelsystemen voor draagbare kleding. De kledingstukken die naar PACKMEE worden gestuurd, verliezen hun status als kledingstuk niet en vallen daarom wettelijk niet onder het begrip gebruikte kleding.
PACKMEE is een commercieel bedrijf, wat het lidmaatschap van FairWertung uitsluit. Omdat de verwerkingsroutes voor PACKMEE-kleding vergelijkbaar zijn met de verwerkingsroutes voor gesorteerde tweedehandskleding, laten wij deze via de sorteerinstallatie van Texaid in Apolda sorteren en op de markt brengen. Het sorteerbedrijf is een FairWertung contract sorter en heeft zich daarom verplicht tot de FairWertung-normen en laat externe audits uitvoeren.

Druk nu je gratis pakketlabel af!